Rusia, amenințări la adresa SUA, în urma rapoartelor că Ucraina va primi rachete Patriot. Cum răspunde Washington

de: Anca Lupescu
16 12. 2022

Ministerul rus de Externe a avertizat joi că, dacă SUA confirmă informațiile potrivit cărora intenționează să livreze rachete sofisticate de apărare aeriană Ucrainei, aceasta ar fi „o altă mișcare provocatoare” a Washingtonului care ar putea duce la un răspuns din partea Moscovei.

SUA, amenințate de Rusia să nu trimită rachete sofisticate Ucrainei

Update 16 decembrie, ora 16.13. SUA au răspuns la amenințările adresate de Rusia cu privire la rachetele Patriot pe care Washington vrea să le trimită în Ucraina.

Întrebat despre avertismentul rusesc, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de aviație Pat Ryder, a răspuns că SUA „nu vor permite ca comentariile din partea Rusiei să dicteze asistența de securitate pe care o oferim Ucrainei”.

„Mi se pare ironic și foarte revelator faptul că oficialii unei țări care și-a atacat brutal vecinul – într-o invazie ilegală și neprovocată, printr-o campanie care vizează și ucide în mod deliberat civili nevinovați și distruge infrastructura civilă – că ar alege să folosească cuvinte precum „provocator” pentru a descrie sisteme defensive care sunt menite să salveze vieți și să protejeze civilii”, a declarat Ryder.

„Este important să ne amintim că Rusia este agresorul aici. Iar când vine vorba de escaladare, ar putea să dezescaladeze situaţia chiar astăzi prin retragerea forţelor şi salvarea a nenumărate vieţi nevinovate, dar în mod clar au ales să-şi dubleze pasul”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Oficialii americani au declarat pe 13 decembrie că Washingtonul era pe punctul de a aproba trimiterea unei baterii de rachete Patriot în Ucraina, acceptând în cele din urmă o solicitare urgentă a liderilor ucraineni, disperați de arme mai robuste pentru a doborî rachetele rusești care au paralizat o mare parte din infrastructura vitală a țării. Un anunț oficial este așteptat în curând.

Operarea și întreținerea unei baterii Patriot necesită până la 90 de soldați, iar timp de luni de zile, SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex.

Știre inițială: Purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, a declarat, în cadrul unui briefing săptămânal, că „SUA au devenit efectiv parte” în războiul din Ucraina, în urma unor rapoarte potrivit cărora va furniza Kievului rachete sol-aer Patriot.

Bateria de rachete ar fi cel mai avansat sistem de apărare aeriană furnizat de Occident pentru a ajuta armata ucraineană să respingă atacurile aeriene rusești.

Zakharova a adăugat că o cantitate tot mai mare de asistență militară americană, inclusiv transferul unor arme atât de sofisticate, „ar însemna o implicare și mai largă a personalului militar în ostilități și ar putea atrage posibile consecințe”. Ea nu a precizat care ar putea fi consecințele.

Oficiali americani au declarat marți că Washingtonul este pe cale să aprobe trimiterea unei baterii de rachete Patriot în Ucraina, acceptând în cele din urmă o cerere urgentă a liderilor ucraineni, disperați să facă rost de arme mai robuste pentru a doborî rachetele rusești care se apropie și care au paralizat o mare parte din infrastructura vitală a țării. Un anunț oficial este așteptat în curând.

Washington vrea să trimită rachete Patriot Kievului

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține, iar luni de zile SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex deoarece trimiterea de forțe americane în Ucraina pentru a-l opera este un deziderat pentru administrația președintelui Biden.

Rămâne îngrijorarea că în lipsa prezenței personalului militar american pentru a-i instrui pe ucraineni cu privire la modul de utilizare a sistemului, desfășurarea rachetelor ar putea provoca Rusia sau există riscul ca un proiectil lansat să ajungă în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a conflictului.

Chiar înainte de apariția rapoartelor privind livrarea sistemelor Patriot, Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, care este prezidat de președintele Vladimir Putin, a avertizat că, dacă Patriots intră în Ucraina „împreună cu personalul NATO, aceștia vor deveni imediat o țintă legitimă pentru forțele noastre armate”.